Stockholm - en resa i tiden
Utgiven på Nordstedts 1998 samt andraupplaga på Prisma 1999

Stockholmsbok med jämförande bilder från två olika sekel. Varje uppslag innehåller en stort uppslagen bild från förra sekelskiftet och samma bild i färg tagen idag, tillsammans med fakta och kommentarer.

När vi med bildernas hjälp glider omkring i tiden, ser vi ibland en oförändrad stad. Men många bilder visar vyer som helt stöpts om. Delar av stan som tidigare var sköna, intressanta och lockande, har ofta blivit förlorade platser. Det är framför allt två faktorer som förändrat Stockholm. Den allra främsta är trafiken. De ökade kraven på att snabbt och smärtfritt ta sig genom stan har gjort att en orimligt stor del av ytorna har vikts åt trafik. Den andra stora förändringen i Stockholm är rivningarna i City och Klara. Där kan det i vissa lägen kännas ändå svårare att förstå. Många gamla hus hade mycket väl kunnat möta tidens krav utan att förintas och bytas ut. På många håll har man visserligen fått större utrymmen genom att bygga högre, man det var inte alltid huvudsyftet. Nej, det som är upprörande är att man ville försköna Stockholm och lyckades med konststycket att göra just motsatsen. Mitt i centrala stan har man byggt in baksidor, förlorade platser. Ofta är det vackrast där tiden har stått stilla. De riktiga smultronställena i Stockholm idag är de platser som glömdes bort. De som låg lite avsides, ytor som ingen brydde sig om, som ingen ville försköna. Samtidigt måste vi inse att allt inte alls var bättre förr. Loppor, fattigdom, trångboddhet och arbetslöshet syns sällan på bild.

Men ändå, trots allt. Mitt i alltihop är det lätt att älska Stockholm. Stockholm är fortfarande Mälarens Pärla, Nordens Venedig, stan som tryggt vilar på sina 14 holmar, med sitt forsande vatten och sina broar. På de gamla bilderna står någon och vilar i en port, några barn leker på en gata, någon ler vänligt och någon kikar intresserat in i kameran. Och stockholmaren finns kvar. I dagens bilder står någon och vilar i en port, några barn leker på en gata, någon ler vänligt och någon kikar intresserat in i kameran. Själv står jag med min kamera på just den plats där min kollega stod med sin kamera för 100 år sen. Jag ser i sökaren. Vad ser jag, är det min bild, eller hans? Är det nu eller då?Bilder ur boken 'Stockholm - en resa i tiden' © Svante Björkum: De gamla bilderna kommer från Stockholms Stadsmuseum, de nya är tagna av författaren.

Nya Södertäljevägen

Nya Södertäljevägen år 1923 vid Slagsta Foto A Malmström, Stockholms stadsmuseum

Om vi närmar oss Stockholm söderifrån kommer vi förbi bron intill Slagsta. För 75 år sen såg Södertäljevägen ut så här. Ett glatt gäng lämnar stan i sin öppna bil och en motorcyklist från Västerås med passagerare är ute på långfärd, snart är de i stora stan. Cyklisten kan utan problem åka mitt i vägbanan där marken är hård och bra. Idag är det helt otänkbart att levande komma ut till samma plats i vägrenens mitt, inte ens för att ta fotografiet till den här boken.

Stigbergsgatan

Stigbergsgatan år 1903 (nuvarande Sandbacksgatan) Foto oktober 1903, Stockholms stadsmuseum


Katarina kyrka ligger majestätisk i bakgrunden i den här bilden från år 1903. Barnen sitter i trappan upp mot det lilla röda huset. Precis som Fjällgatan delades Stigbergsgatan bryskt av när man sprängde fram Katarinavägen och Renstiernas Gata strax efter det att den här bilden togs. Den korta snutt som blev över på den här sidan döptes om till Sandbacksgatan. Otroligt nog ligger det lilla röda huset kvar än idag. Kyrkan finns också kvar i bakgrunden, trots att den har brunnit ner två gånger, först år 1723 och sen helt nyligen. Vid båda tillfällena byggdes den upp igen, tack vare stort folkligt engagemang. Kvarteret i mitten är däremot rivet och återuppbyggt med moderna hus. Barnen och deras lärare kommer från klass fyra i Katarina norra skola strax intill.Pressröster
"Denna bok är ett guldkorn"
Göran Engström, Tranås Tidning

"En svindlande resa genom tiden -- Björkums dokumentation är mer än en guide för den nyfikne turisten - boken är helt enkelt en resa i människors liv"
Christer Nordmark. Värnamo Nyheter

"Författaren ställer en intressant och viktig fråga : Vad gör vi idag - och vad är vi på väg att göra - som nästa generation kommer att ifrågasätta?"
Åkeson, Enköpingsposten

"Visst finns det gudilov ett och annat kvar idag, det ser vi i denna alldeles utmärkta bok"
Göran Engström, Smålandsposten

Angående Tidsmaskinen och boken: "Ett slutomdöme från en luttrad kollega, som bevistade Tidsmaskinens öppnande vidarebefordrar vi gärna: -Det bästa projektet hittills. Det handlar åtminstone om Stockholm. Kuturhuvudstaden"
Hans Brattberg, Tranås Tidning

"Ja, den härmed anmälda boken fick fart på tankeverksamheten och det var kanske meningen, nämligen att väcka vårt engagemang för att bevara det som våra förfäder en gång åstadkom"
Göran Engström, Vetlanda-Posten

"Ett roligt och fascinerande sätt att skildra en stads utveckling"
Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

"Det blir en historielektion som undviker att bli alltför nostalgisk. Björkum har inte enbart fokuserat på de platser som totalförändrats genom biltrafikens framfart eller omfattande rivningar. Han har också sökt upp de ställen där tiden stått mer stilla. Och sådana finns det överraskande många visar det sig."
O H Arkitektur

"En härlig bok att bläddra och fördjupa sig i"
Sonia Eweiss

"Det är spännande att studera och jämföra fotografierna. Staden har sannerligen förändrats."
Dagen

"Boken uppmuntrar till nostalgi även hos de som inte med egna ögon har sett dessa miljöer"
Arena

" 'Stockholm, en resa i tiden' är inte bara ett spännande porträtt av vår huvudstad, - den är dessutom i allra högsta grad ett viktigt inlägg i debatten om vår närmiljö."
Annica Wennerström Västerbottens Folkblad

"En bok för alla Stockholmlovers"
Margareta Hall, Vecko-Revyn

"En spännande dokumentation av tidens förändringar."
Catarina Lind, Nya Kristinehamns-Posten

"Ett blädderinbjudande och fantasi.eggande måste."
Stina Sjöquist, Månadsjournalen

"Välgjord och intressant"
Mariestads-Tidningen

"Svante Björkum har sammanställt en kärleksförklaring till sin stad - underbara är bilderna från Nya Södertäljevägen, en lantlig idyll år 1923 med en cykel, motorcykel och två bilar på vägbanan, medan den moderna varianten är en hårt trafikerad väg."
Sune Johannesson, Kristianstadsbladet

"Boken bjuder på massvis av intressanta bilder"
Åkeson Skaraborgs Läns Allehanda

"En mycket intressant bok"
Åkeson Säffle-Tidningen

"Resultatet är fascinerande, och även ganska nedslående många gånger - hur i allsin dar kunde så många vackra miljöer och gator förvandlas till betong - och tegelkomplex på så kort tid?"
Thomas Arnrot, Skaraborgs Läns Allehanda

"Bläddrandet och jämförandet mellan då och nu blir verkligen som en upptäcksresa."
Berit Åberg, Vi

"Han har rejält med forskarkött på benen och tycker med lätt spydig humor till om stadens utveckling --- personligt och bra."
Christer Carlbäck, Sydöstran

" 'Stockholm, en resa i tiden' Det här är utan tvivel min favorit bland de här fem Stockholmsböckerna. Texterna är korta, välformulerade och ger trots det lilla formatet många informationer. Boken är en nödvändighet för Stockholmsälskaren."
Ove Magnusson, ICA Kuriren

"Helt klart tillför den stockholmsbesöket en ny dimension."
Tomas Arnrot Skaraborgs Läns Allehanda

"Svante Björkum tar oss ömsint mellan seklerna i staden."
Lennart Arnstad, Aftonbladet

"Det är ett härligt format på boken och Svante Björkum som skrivit och valt bilderna har ett suveränt grepp om arkiven på Stadsmuseet i Stockholm. Dessutom har han valt ett skojigt grepp. Han låter de gamla bilderna dominera men lägger på samma uppslag in nutidens bilder, nästan exakt på samma ställe."
Stig Stierna, Norra Västerbotten

"Som infödd stockholmare är det många aha upplevelser som man får då man bläddrar genom boken. Plötsligt minns man vandringar på stadens gator där plötsligt ett hus eller ett helt kvarter försvunnit. Eller plötsligt möter man något nytt, försöker komma på vad fanns här förut?"
Alf Wahlstedt, Pensionären

"En mycket givande stund, om än en smula vemodig understundom, för den som älskar Stockholm."
Anders Edström, Arbåga Tidning

"Författaren tar oss med på en spännande resa från ett sekel till ett annat"
KL Pressens Tidning

"Boken är en skatt"
Mia Halleröd, Utsikt Mälardalen

Pris 200:- inkl moms

 Beställ boken här


 Tillbaka till huvudmenyn.